ranta kulttuuri

Aasianpuoleisen Turkin länsirannikon tuntumassa sijaitseva Efesoksen muinaiskaupunki on yksi maailman tunnetuimpia ulkoilmamuseoita. Efesoksella on monivaiheinen ja loistelias historia, jonka voi edelleen aistia jättiläismäisen amfiteatterin huipulta – tai kaupungin marmorisilla kaduilla, joilla Rooman keisaritkin ovat aikanaan kulkeneet.

Efesos onkin Turkin suosituin arkeologinen matkakohde.

Harvinaisen hyvin säilyneenä Efesos on tänä päivänä Turkin suosituin arkeologinen nähtävyys. Alueella tiedetään olleen asutusta jo neoliittisella kaudella, noin 6500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Vuosisatojen saatossa siitä tuli lopulta koko Rooman valtakunnan toiseksi suurin kaupunki

Kulta-aikanaan Efesos oli tärkeä satamakaupunki ja kaupankäynnin keskus.

Lisätuloja toi mahtava Artemiin temppeli, yksi antiikinajan seitsemästä ihmeestä. Sitä tultiin ihailemaan läheltä ja kaukaa, kunnes se tuhoutui lopullisesti noin vuonna 400. Myös itse kaupunki oli tällöin pahasti rappeutunut. Maanjäristykset ja tuhoisat hyökkäykset heikensivät sitä, mutta vasta elintärkeän sataman liettyminen umpeen merkitsi loppua tämän loisteliaan marmorikaupungin tarinalle.

Efesoksessa voit aistia menneiden sivilisaatioiden vaikutuksen kaupungin huikeaan antiikkiseen arkkitehtuuriin.