kulttuuri hyvinvointi

Yhtenä Turkin vilkaimpana satamakaupunkina tunnettu Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki. Yli neljän miljoonan asukkaan kaupunki on 5000 vuotta vanha. Egeanmeren helmeksikin kutsuttu kaupunki on onnistunut säilyttämään arkeologisten ja historiallisten aarteiden värittämän tunnelman, vaikka se onkin kasvanut vilkkaaksi ja moderniksi metropoliksi.

Antiikin ajalla Smyrna -nimellä tunnettu Izmir tarjoaa vierailijoilleen uniikin kaupunkikokemuksen. Sen maantieteellinen sijainti takaa leppoisan ilmaston ympäri vuoden. Izmirinlahtea ympäröi vuoret ja hedelmätarhat, joten tätä metropolia on siunattu myös luonnonkauneudella.

Izmirin tunnelma muodostuu vaikuttavasta kulttuurihistoriallisesta perinnöstä, vilkkaasta laivaliikenteestä, rannoista, luonnon lähteistä, kylpylöistä, kalaravintoista ja rantakahviloista.

1600-luvulta asti paikalliset asukkaat ovat tehneet ostoksiaan Kemeraltin basaarissa Izmirin keskustassa. Basaari on edelleen vilkas ja mausteiden tuoksuinen kauppapaikka. ”Moderneille” ostoksille pääset esimerkiksi keskustassa sijaitsevan Alsancakin kaduilla, joilta löytyy lukuisia kansainvälisiä merkkiliikkeitä. Meren äärellä sijaitseva Konak Pier tarjoaa ostosten lisäksi trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi levähtää vilvoittavan merituulen puhallellessa.

Konak-aukiolla sijaitseva 100-vuotias kellotorni, Saat Kulesi, on kaupungin symboli. Lähiaikoina uudelleen avautuva, Balcovan kaupunginosassa sijaitseva köysirata (teleferik) vie matkustajat 423 metrin korkeuteen vuorenkukkulalle. Siellä voi viettää vaikka koko päivän pinjapuiden katveessa ihaillen upeita maisemia.

Kun aurinko laskee horisontin taa, Izmirin yöelämä herää. Erityisesti Alsancakin ja Karsiyakan kaupunginosissa voi tällöin aistia ihmisten nauttivan elämästä hyvän ruuan, juoman ja ystävien kanssa. Izmiriläisessä keittiössä yhdistyvät turkkilaiset ja kansainväliset vaikutteet, ja vastapyydettyä kalaa tarjoavia ravintoloita on tiheässä.

Izmiriä pidetään arvomaailmaltaan yleisesti Turkin länsimaisimpana kaupunkina. Izmir on myös kuuluisa kansainvälisistä tapahtumistaan, kuten Izmir Fuar -kulttuuripuistossa järjestettävistä messuista ja näyttelyistä sekä jokakesäisestä International Izmir Festivalista.