Taiteen ystäviä hemmotellaan syyskuun toisella viikolla (8.–14.9.), kun Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa nähdään kuuluisan turkkilaisen taiteilijapariskunnan, Hikmet ja Füsun Barutçugilin, yhteisnäyttely.

Barutçugilit saapuvat Helsinkiin Turkin Suomen-suurlähettiläs Adnan Başağan kutsumana, sillä tänä vuonna juhlitaan Turkin ja Suomen välisen yhteistyön 90. juhlavuotta.

Barutçugilit edustavat kahta erilaista klassista turkkilaista taidetyyliä, Ebrua ja Tezhibiä. Hikmet Barutçugiil on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimmistä Ebru-taiteilijoista. Füsun Barutçugil on Tezhibin, antiikkisen ja koristeellisen kalligrafian osaaja.

Ebru on vanha turkkilainen taiteenlaji, jossa veden pintaan kirjoitetaan ja kirjoitus siirretään paperille. Tyyliä kutsutaan myös marmoroinniksi. Ebrua leimaa kärsivällisyys, eleganssi ja uniikkius. Marmorointia on käytetty kirjojen sivujen ja papereiden koristeluun vuosisatojen ajan.

Hikmet Barutçugililla on ollut Ebrulle omistetun taiteilijauransa aikana 99 henkilökohtaista näyttelyä 40 maassa ja 96 yhteisnäyttelyä. Vot ihailla Hikmet Barutçugilin työskentelyä Ebrun parissa Kaapelitehtaalla ti 9.9. ja ke 10.9. klo 12.00 sekä pe 12.9. ja la 13.9. klo 16.00 Hän näyttää yleisölle miten Ebrua tehdään.

Tezhib tarkoittaa kullaksi muuttamista tai kultalehdillä päällystämistä. Kulta tai maali ovatkin tämän taidemuodon tärkeimpiä elementtejä. Tezhibillä on hyvin pitkät perinteet, sillä 1400- ja 1500 –lukuja pidetään tämän taiteenlajin kultakausina. Parhaimmat esimerkit Tezhibistä sanotaan löytyvän Koraanien etu- ja takakansista Füsun Barutçugililla on ollut useita omia ja yhteisnäyttelyitä niin Turkissa kuin ulkomaillakin.

Pala Turkkia Kaapelitehtaalla, tervetuloa!

 

Voit ladata korkealaatuisia kuvia taideteoksista täältä.

 

Näyttely on avoinna 8.-14.9. klo 10-18

Osoite: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 c 15, 00180, Helsinki

 

Lisätietoja: / More information:

Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimisto

Mikonkatu 6 C 18, 00100 Helsinki

info(at)tourismturkey.fi

Puh. +358 9 682 9150

Finlandiya_Resim_Sergisi_A3_Poster.indd