16.9.-12.11.2017 järjestettävän kansainvälisen nykytaiteen näyttelyn Istanbul Biennialin tämän vuoden teemana on ”Hyvä naapuri”. Istanbulin kulttuurin ja taiteiden säätiön IKSV:n 15. kertaa järjestämä tapahtuma viettää 30-vuotisjuhliaan, minkä kunniaksi näyttely kokoaa tänä vuonna 55 taiteilijaa 32 maasta.

Näyttelyn tavoitteena on lisätä keskustelevuutta kuvataiteen tekijöiden, yleisön, kuraattoreiden ja kriitikoiden välille. Turkin pääkaupungissa pidettävän taidefestivaalin ympärille onkin kolmen vuosikymmenen aikana muodostunut tiivis ja kansainvälisesti yhdistävä kulttuurinen piiri, joka kehittää ja toteuttaa taidealan uusia trendejä.

Istanbul Biennial kotiutuu tänä vuonna kuudelle tapahtumapaikalle: Istanbul Modernille, Galata Greek Primary School -kouluun, Ark Kültürille, Pera Museum -museoon, Yoğunluk Atelieriin ja Küçük Mustafa Paşa Hammamiin.

Näyttelyn teema nojautuu 40:een naapurisuhdetta luotaavaan kysymykseen. Onko hyvä naapuri ystäväsi Facebookissa? Onko hyvä naapuri sellainen, joka hakee postisi ollessasi lomalla? Onko hyvä naapuri tuntematon, jota ei tarvitse pelätä?

Näyttelyn kuraattoreina toimivat tanskalainen Michael Elmgreen ja norjalainen Ingar Dragset.

”Naapurisi saattaa elää hyvinkin erilaista elämää kuin sinä itse. Toivottavasti sinä, toisin kuin moni poliitikko nykyään, et päätä käsitellä toiseuden pelkoasi sulkeutumalla. 15. Istanbul Biennialin taiteilijat nostavat esiin kysymyksiä kodista, naapuruudesta, mukaan kuulumisesta ja yhdessäelosta monesta eri näkökulmasta. Jotkin taideteoksista tarkastelevat, kuinka kodin elinolosuhteet ja -tavat ovat muuttuneet ja kuinka naapurustomme ovat kehittyneet, kun taas toiset keskittyvät siihen, miten suhtaudumme nykyajan geopoliittisiin haasteisiin pienemmässä mittakaavassa. Näyttely muotoutuu kutsuttujen taiteilijoiden henkilökohtaisista ja analyyttisistä kannanotoista – se on mukaansa tempaava sekoitus unelmia ja visioita, surua ja närkästystä, menneisyyttä ja nykyisyyttä”, Elmgreen ja Dragset kuvailevat.