kulttuuri hyvinvointi

Pamukkale on Unescon maailmanperintökohde, jonka alueella on satoja kuumia lähteitä. Kalkkipitoinen vesi on tuhansien vuosien saatossa muodostanut suuria, maljamaisia ja hohtavan valkoisia altaita. Turkin lounaisessa sisämaassa sijaitsevassa Pamukkalessa onkin mahdollisuus tutustua yhteen maailman hämmästyttävimmistä luonnonmuodostelmista.

Tuhansien vuosien ajan maan syvyyksistä on pulpunnut mineraalipitoista lämmintä vettä, jonka mukanaan kuljettamat mineraalit ovat sedimentoituneet valtaviksi porrasmaisiksi pylväiksi vuoren rinteelle. Lumivalkoisena hohtava lähes 200 metriä korkea vuorenrinne lämpimine terapeuttisine luonnonaltaineen lumoaa kävijät. Lämpimistä altaista jo antiikin roomalaiset hakivat terveyttä ja parannusta vaivoihinsa. Kohde on henkeäsalpaavan kaunis – ja pysyy sellaisena – koska vesi tuo jatkuvasti uusia mineraaleja maan uumenista.

Nykyään Pamukkalen ollessa suojeltu Unescon maailmanperintökohde, altaissa ei enää sallita kylpemistä. Läheisessä Kleopatran altaassa voi kuitenkin uida samassa kristallinkirkkaassa lähdevedessä. Kleopatran altaalle oman säväyksensä antaa 2000 vuotta vanhat marmoripylväät ja –lohkareet.

Noin viiden kilometrin päässä Pamukkalesta sijaitsee viehättävä pieni kaupunki, Karahayit. Paikalliset asukkaat ja Pamukkaleen saapuneet turistit tekevät kaupungista värikkään ja leppoisan. Myös Karahayitissa on kuumavesilähteitä, joissa voit kylpeä. Karahayitin suurimmilla hotelleilla on omat kuumavesilähteensä.

Pamukkalen huipulla on Rooman valtakunnan aikana kuhissut mahtava Hierapoliin kaupunki, jonka raunioista voi edelleen aistia sen muinaisen loiston. Myös Hierapolis on Unescon suojelema maailmanperintökohde.

Tervetuloa kokemaan Pamukkalen luonnonihme!