kulttuuri kaupunki

Safranbolun pikkukaupunki sijaitsee Turkin pohjoisessa sisämaassa, noin 50 kilometriä Mustan meren rannikosta. Kaupungin nimi kertoo sahramista, jota viljeltiin alueella sekä mausteeksi että lääke- ja väriteollisuuden raaka-aineeksi. Nykyään sahramia viljellään kaupungissa enää näytösluonteisesti. Parinkymmenen kilometrin päässä Davutobasissa sitä vastoin sahramia viljellään toden teolla edelleen, ja se saattaa hyvinkin olla parasta sahramia koko maailmassa.

Safranbolu on nykyään Unescon maailmanperintökohde osmaneiden aikakaudelta saakka säilyneiden asuintalojen, vuonna 1322 rakennetun moskeijan ja hamamin sekä muiden kulttuurihistoriallisesti tärkeiden rakennustensa vuoksi. Homeros mainitsee Safranbolun Ilias –teoksessaan. Safranbolusta tekeekin erityisen sen antiikin ajalle sijoittuva historia ja perinteinen Ottomaani-arkittehtuuri.

Osmanien aikakaudella Safranbolu oli tärkeä kauppakeskus Istanbulista Sinopiin vievän kauppareitin varrella. Tervetuloa nauttimaan Safranbolun mykistävästä historiasta ja seesteisestä vehreydestä. Täällä löydät rauhan!