ranta kulttuuri

Siden niemi sijaitsee 50 kilometriä Antalyasta itään, välimeren turkoosissa syleilyssä. Side on yksi Turkin tunnetuimmista historiallisista kaupungeista. Se oli muinoin tärkeä satamakapaupunki, ja sillä on oma synkkä historiansa orjakaupan keskuksena. Nykyään Side on viehättävä pikkukaupunki, jonka rauniot, hiekkarannat, lukuisat myymälät ja hyvät hotellit houkuttelevat matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Siden keskusta on rauhoitettu autoliikenteeltä ja kaikkialle pääsee kävellen. Kapeiden kujien varrella myydään laadukkaita turkkilaisia käsitöitä, kuten mattoja, nahkatuotteita ja koruja. Meren rannalla sijaitsevat viihtyisät kahvilat ja ravintolat houkuttelevat maistamaan turkkilaisia herkkuja. Siden historia ulottuu todennäköisesti 600-luvulle eKr.

Keskellä Siden niemeä seisoo muinainen 2000-vuotias amfiteatteri, jonka reunalta aukeaa upeat näköalat. Se poikkeaa rakennusteknisesti monista muista Turkissa sijaitsevista amfiteattereista. Sitä ei nimittäin ole rakennettu vuorenrinteelle vaan sen 17 000-paikkainen katsomo on tuettu pylväiden ja holvien varaan.

15 minuutin ajomatkan päässä voi käydä ihailemassa jadenvärisen Manavgat-joen vesiputousta. Jos matkaa jatkaa vesiputouksilta eteenpäin, tulee vastaan Turkin viidenneksi suurin Oymapinar-pato. Näiltä vuoristoisilta seuduilta löytyy myös huikaiseva roomanaikainen kivisilta, osana suurta Köprülü Kanyon –kansallispuistoaluetta. Täällä on myös ehdottomasti kokeiltava koskenlaskua!

Valkoisena hohtavat Apollon temppelin rauniot aivan Siden niemenkärjessä ovat vaikuttavat, kuten myös kaupungin muurit ja portti. Kaupungin sisäänkäynnin luokse rakennettu suihkulähde eli nymfeumi oli alunperin mahtava, 15 metriä korkea monumentti.. Suuresta roomalaisesta kylpylästä on tehty Siden museo, joka kätkee sisäänsä yhden maan hienoimmista arkeologisista kokoelmista.

Samaa kokoluokkaa edustava, erityisen hyvin säilynyt Aspendos-amfiteatteri sijaitsee n. noin 35 kilometrin päässä, Siden ja Antalyan kaupunkien välissä. Siellä järjestetään mm. kansainväliset Aspendos Ooppera- ja Balettifestivaalit.