Pe 11.9. klo 18.30

Unutursam Fısılda /Whisper If I Forget

La 12.9.

klo 15.00

120

klo 17.00

Eskiya / Bandit

Su 13.9.

klo 15.00

Ejder Kapani / Dragon Trap

klo 17.00

Once upon a time in Anatolia

Lisätietoa elokuvista:

Unutursam Fısılda /Whisper If I Forget

Vanha poplaulaja Hatice, artistinimeltään Ayper, on sairastunut Alzheimeriin. Hatice päättää palata entiselle kotiseudulleen herättelemään muistojaan uransa menneistä kulta-ajoista. Muisteloidensa lomassa Hatice kohtaa isosiskonsa Hanifen, joka syyttää häntä pilalle menneestä elämästään.

Ohjaaja: Çağan Irmak

Çağan Irmak on erittäin tunnettu turkkilainen ohjaaja, jota on kiittäminen suosituista tv-sarjoista kuten Çemberimde Gül Oya (2004-2005) ja Asmalı Konak (2002-2004) sekä kuuluisista elokuvista kuten Babam ve Oğlum (My Father and My Son, 2005) ja Issız Adam (Alone, 2008).

Päärooleissa: Farah Zeynep Abdullah ja Mehmet Günsür

Farah on puoliksi turkkilainen äitinsä puolelta ja puoliksi Irakin turkmeeni isänsä puolelta. Hän tuli Turkissa tunnetuksi roolistaan kuuluisassa turkkilaisessa saippuasarjassa Öyle Bir Geçer Zaman Ki (Time Goes By). Suomalaiset saattavat myös tunnistaa Farahin hänen roolistaan toisessa turkkilaisessa elokuvassa Kelebeğin Rüyası (The Butterfly’s Dream), joka näytettiin Helsingin MEFA –elokuva- ja kulttuurifestivaalilla.

Mehmet on hyvin kuuluisa turkkilainen näyttelijä, malli ja tuottaja, joka on saanut peräti kaksi palkintoa näyttelijäntyöstään. Vuonna 1989, 14-vuotiaana, Mehmet näytteli kriitikoiden ylistämässä turkkilaisessa tv-sarjassa Geçmiş Bahar Mimozaları. Myöhemmällä iällä hänellä on ollut rooleja useissa merkittävissä turkkilaisissa elokuvissa, kuten Hamam (1997), Anlat İstanbul (Istanbul Tales) (2005) ja Aşk Tesadüfleri Sever (Love Likes Coincidences) (2011), joista viimeisin esitettiin Turkish Movie Days –festivaalilla Helsingissä vuonna 2013. Lisäksi hän näytteli yhtä päärooleista, Sehzade Mustafaa (Osmanien valtakunnan sulttaani Suleiman Suuren poikaa), suositussa turkkilaisessa tv-sarjassa Muhteşem Yüzyıl (The Magnificent Century). Mehmet on valmistunut Istanbulin italialaisesta lukiosta ja puhuu sujuvaa italiaa, minkä ansiosta hän on näytellyt myös italialaisissa elokuvissa.

Traileri, klikkaa tästä (sisältää tekstityksen englanniksi)

120

Elokuva perustuu tositapahtumiin. Tarina kertoo 120 pojasta, jotka menehtyivät ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1915 kantaessaan ohjuksia Venäjän ja Ottomaanien valtakunnan väliseen Sarıkamışin taisteluun. Pojat olivat kuollessaan vasta 12–17-vuotiaita, ja elokuvassa kerrotaan myös heitä suremaan jääneistä äideistä ja siskoista.

Ohjaajat: Murat Saraçoğlu ja Özhan Eren

Pääroolissa: Cansel Elçin

Cansel on turkkilainen näyttelijä, jonka menestystarina sai alkunsa hänen useista tv-rooleistaan. Cansel näytteli muun muassa suositussa sarjassa nimeltä Hatırla Sevgili (Remember Dear Beloved). Hän on tähdittänyt lisäksi lukuisia ranskalaisia elokuvia, sillä Ranskassa vietetyn lapsuutensa ansiosta hän puhuu erinomaista ranskaa ja on myös Ranskan kansalainen.

Traileri, klikkaa tästä (ei tekstityksiä)

Ejder Kapanı /Dragon Trap

Kaksi taitavaa rikosetsivää jahtaavat sarjamurhaajaa, joka valikoi uhreikseen vankilasta vapautettuja pedofiilejä. Kyseessä on toisen rikosetsivistä, Abbasin, viimeinen rikos ratkaistavana ennen hänen kauan toivomia eläkepäiviään.

Ohjaaja: Uğur Yücel

Päärooleissa: Uğur Yücel, Nejat İşler ja Kenan İmirzalıoğlu

Uğur, tämän elokuvan päätähti sekä ohjaaja, on  kuuluisa turkkilainen näyttelijä, joka on esiintynyt monissa erinomaisin arvosteluin palkituissa päärooleissa, mm. elokuvissa Muhsin Bey (Mr. Mhsin)(1987), Eskiya (The Bandit)(1996) ja Arabesk (1989). Elokuvien lisäksi hän on niittänyt mainetta monissa tv-sarjoissa niin näyttelijänä kuin kuuluisan Ikinci Bahar -nimisen tv-sarjan ohjaajana.

Nejat on turkkilainen televisio- ja teatterinäyttelijä. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. aikaisemmalla Turkish Movie Days -festivaaleilla esitetty elokuva Kaybedenler Kulübü (Losers Club), jossa hän näytteli pääroolia Kaania.

Kenan on turkkilainen näyttelijä, oopperatenori ja malli. Kenan tuli kuuluisaksi näyteltyään tv-sarjoissa Deli Yürek ja Ezel.

Traileri, klikkaa tästä (ei tekstitystä)

Eskiya /The Bandit

Elokuvan tarina kertoo rikollisesta nimeltä Baran, joka päättää lähteä Istanbuliin suoritettuaan 35 vuoden vankilatuomion pikkukylässä Itä-Turkissa. Päätös lähteä Istanbuliin syntyy, kun hän vankilasta päästyään saa huomata, kuinka paljon maailma on muuttunut hänen vankeutensa aikana. Lisäksi Baran saa selville, että hänen entinen paras ystävänsä on pettänyt hänet. Matkallaan Baran tapaa nuoren pojan, Beyoglun katujen kasvatin, joka unelmoi mafiaan liittymisestä.

Ohjaaja: Yavuz Turgul

Yavuz on kuuluisa turkkilainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan parhaiten elokuvista Muhsin Bey, Eskiya, Çiçek Abbas ja Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni.

Päärooleissa: Şener Şen ja Uğur Yücel

Şener on yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista turkkilaisista elokuva- ja teatterinäyttelijöistä. Hän on näytellyt sekä pää- että sivurooleja monissa turkkilaisissa klassikkoelokuvissa, kuten Hababam Sınıfı, Tosun Paşa, Züğürt Ağa, Selamsız Bandosu, Muhsin Bey, Eskiya ja Gönül Yarası. Şener oli pääroolissa myös elokuvassa Av Mevsimi, joka esitettiin aikaisemmalla TMD-festivaalilla. Şener Şen, Uğur Yücel ja ohjaaja Yavuz Turgulin ovat tehneet yhteistyötä monissa muissa projekteissa tämän elokuvan lisäksi, ja esimerkiksi Muhsin Bey-elokuva on heidän yhteistuotantoaan. Lisäksi Şener näytteli pääroolia Uğur Yücelin ohjaamassa tv-sarjassa Ikinci Bahar.

Traileri, klikkaa tästä (ei tekstitystä)

Bir Zamanlar Anadolu’da /Once Upon a Time in Anatolia

Elokuva perustuu yhden käsikirjoittajista tositarinaan. Elokuva kertoo ryhmästä miehiä, jotka etsivät ruumista Anatolian arolla. Once Upon a Time in Anatolia sai ensi-iltansa vuonna 2011 Cannesin elokuvafestivaalilla ja voitti Grand Prix ‑palkinnon jaetulla sijalla. Elokuva valittiin Turkin viralliseksi ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoa varten.

Ohjaaja: Nuri Bilge Ceylan

Nuri on turkkilainen valokuvaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä ja ohjaaja. Elokuvallaan Winter Sleep Nuri voitti Kultainen palmu –palkinnon, elokuva Once Upon A Time in Anatolia puolestaan toi hänelle Grand Prix -palkinnon. Nuri on ohjannut myös muita arvostettuja elokuvia, kuten Uzak, İklimler ja Üç Maymun.

Pääroolissa: Yılmaz Erdoğan

Yılmaz on turkkilainen ohjaaja, runoilija sekä elokuva- ja teatterinäyttelijä. Yılmaz tuli kuuluisaksi tv-sarjasta Bir Demet Tiyatro. Tv-sarjan tuotti Beşiktaşin kulttuurikeskus, jonka Yılmaz perusti yhdessä tuottaja Necati Akpınarin kanssa. Myöhemmin Yılmaz jatkoi elokuvatuotannon parissa ja näytteli mm. elokuvissa nimeltä Vizontele, Vizontele Tuuba ja Organize İşler (Magic Carpet Ride). Yılmaz ohjasi MEFA-festivaaleillakin näytetyn elokuvan Kelebeğin Rüyası, jossa päätähtenä esiintyy Farah Zeynep Abdullah.

Traileri, klikkaa tästä (sisältää tekstityksen englanniksi)