Turkkilaistaiteilija Melek Mazicin teos Transparency on valittu yhdeksi vuoden 2014 kauneimmista kirjoista. Suomen kirjataiteen komitea myönsi teokselle Kirjataiteen kaunis kirja -kunniamaininnan ja valitsi sen mukaan Vuoden kauneimmat kirjat 2014 -kokoelmaan.

Taidekirjojen sarjassa palkittua Transparency-teosta raati kuvaili seuraavasti: ”Kirja kuin hiljaisuus. Mitään ei ole liikaa. Painoteknisesti vaativien teosten valöörit ja pinnat toistuvat yllättävän hyvin, ja teosten eteerinen luonne tulee esiin pakottomasti. Tyhjä tila hengittää, kaikessa on malttia.” Teoksen on kustantanut Parvs Publishing, ja graafisesta suunnittelusta vastaa Mirka Kolehmainen.

Transparency esittelee Mazicin uusimpia töitä. Istanbulissa syntynyt, vuodesta 1981 saakka Suomessa asunut taiteilija kuvailee maalaustensa tunnelmaa ”unenomaiseksi ja herkäksi”. ”Teosteni muodot ja värit nousevat alitajunnastani, jossa piilevät unohdetut tunteet ja mielentilat sekä muistot”, Mazici kertoo. Taiteessaan hän yhdistää turkkilaisia värejä ja suomalaista mielenmaisemaa.

Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuosittain vuoden kauneimman kirjan. Lisäksi se palkitsee 24 muuta teosta Kirjataiteen kaunis kirja -kunniamaininnalla. Komitean tavoitteena on kiinnittää huomio kirjoihin kirjataiteellisina kokonaisuuksina, ja arvostelussa huomioidaan typografia, materiaalit, tekninen toteutus ja taiton luoma kokonaisvaikutelma. Suomessa vuoden kauneimmat kirjat on valittu yhtäjaksoisesti vuodesta 1947 lähtien.