Turkkilaiseksi kahviksi kutsutaan kahvia, joka on valmistettu turkkilaisten kehittämällä tavalla ja tekniikalla. Turkkilainen kahvi on tehty tunnetuksi Euroopassa useiden vuosien ajan turkkilaisten käyttämänä kahvina.

Turkkilainen kahvi

  • on maailman vanhin kahvinvalmistusmenetelmä
  • on ollut Unescon Ihmiskunnan kulttuuriperintö -listalla vuodesta 2013 asti
  • muodostuu vaahdosta, kahvista ja kahvinporoista
  • pysyy pitkään kuumana herkullisen vaahtonsa ansiosta, joka pysyy kahvin pinnalla useiden minuuttien ajan siitä, kun kahvi on kaadettu kuppiin
  • jäähtyy paljon hitaammin kuin muut kahvilajit, koska tämä kahvi tarjotaan ohuista kahvikupeista, mikä pitkittää juomisen iloa
  • tarjoaa juojalleen unohtumattoman maun, paksun,siirappimaisen koostumuksensa ansiosta
  • on paksumpi, pehmeämpi ja aromisempi kahvi verrattuna muihin kahveihin
  • on myös suosittu ennustusmenetelmä, Cafedomancy; ennustaja lukee tulevaisuutta ”kahvinporoista”
  • on ainutlaatuinen kahvi, koska kahvinporot laskeutuvat kupin pohjalle, koska kahvia ei suodateta

Turkkilainen kahvi tarjoillaan neljällä eri makeusvaihtoehdolla:

  1. sade – ilman sokeria
  2. az sekerli – hieman makea ( ½ teelusikallista sokeria )
  3. orta sekerli – puoli makea (teelusikallinen sokeria )
  4. cok sekerli – todella makea (1,5–2 teelusikallista sokeria)

Erityisen taitavan kahvinkeittäjän tunnistaa siitä, että kahvissa on paksuin mahdollinen vaahtokerros. Turkkilaisessa kulttuurissa aamiaista tarkoittavalla sanalla on ilmeinen merkitys kahvin suhteen – sanan aamiainen, kahvalti, kirjaimellinen merkitys on ”ennen kahvia”.  Kahve + altı = (ennen) ja ‘ ’ruskea‘’ – kahverengi, minkä kirjaimellinen merkitys on kahvin väri.

Turkissa perinteisiin kuuluu, että kun tulevan morsiamen kosija saapuu perheen luokse pyytämään naisen kättä, hänelle tarjotaan kahvia ennen naimisiinmenoa.